Waar moet ik op letten als ik haardhout koop?

Heb je plannen om een houtkachel aan te schaffen? Dat is een goede ingeving waar je geen spijt van gaat hebben. Zeker wanneer je de huidige energiefacturen in het achterhoofd houdt. Hiervoor heb je wel het nodige brandhout nodig. Hoe begin je hieraan en waar moet je vooral op letten bij de aankoop ervan. Eén van die opties zijn de haardblokken van Golden Flame. Enkele praktische tips even op een rijtje gezet zodat je de beste keuze maakt.
#Tip 1. Niet alle hout is geschikt als brandhout
Een eerste misvatting meteen uit de wereld ruimen. Wanneer je een boom in stukjes splijt, betekent dit niet automatisch dat de houtblokken bruikbaar zijn om een vuurtje te stoken. Er bestaan immers onveilige en veilige houtsoorten. Om maar met een met de deur in huis te vallen. Lariks, die vaak in Nederlandse bossen voorkomt, is een boom die bij verbranding giftige gassen veroorzaakt en is bijgevolg volledig af te raden. Vergeet niet dat een geïmpregneerde of behandelde houtsoort eveneens niet geschikt is.
#Tip 2. Haardhout aanschaffen dat ovengedroogd is
Een ongeschreven vuistregel is dat hout een bepaalde tijd nodig heeft om te drogen. Dit heeft te maken omdat nat hout schadelijk is voor de gezondheid. Voor een veilige verbranding moet het vochtpercentage van de houtblokken onder de 20 procent liggen. Om die reden wordt kant-en-klaar brandhout in heel veel gevallen ovengedroogd.
#Tip 3. De juiste houtsoort kiezen voor je kachel of open haard
Er bestaan tientallen boomsoorten op onze planeet. Deze houtsoorten lenen zich uitstekend als stookhout:
- Beuk
- Es
- Eik
- Acacia
- Berk
#Tip 4. De ideale lengte van houtblokken
Om optimaal te kunnen stoken wordt vaak aanbevolen om houtblokken te kopen met een maximale lengte van plus minus 25 centimeter. Voor de meeste houtkachels past dit formaat perfect. Met een gemiddelde van 3 blokken in een haardvuur creëer je een mooie vuurtje. Zie dat het aangeleverde brandhout op de juiste afmeting gekloofd is zodat je niet achteraf zelf nog die klus moet klaren.
#Tip 5. Bestel het juiste volume
Schat het volume goed in wat je zoal nodig hebt zodat je achteraf niet moet gaan bijbestellen. Een veelgemaakte fout is dat slechts 1 kuub wordt besteld. Het gemiddelde schommelt immers rond de 1,5 kuub.